Stockholmsbörsen var minst sagt volatil under torsdagen, men slutnoteringen blev en tydlig uppgång på hela 1,4 procent till 889 punkter. Uppgången var bland de högsta i Europa. Högst omsatt var igår Electrolux som avancerade 3,8 procent till 143,75 kronor, följt av Ericsson och Atlas Copco. Den totala omsättningen var den högsta på länge och uppgick till 14,8 miljarder kronor. Utvecklingen i Asien följt av BNP-siffror som mottogs väl låg till stöd för kraftigt stigande kurser hela förmiddagen. När detaljhandelssiffrorna USA redovisades klockan 14.30 visade de sig vara oväntat svaga. Statistiken agerade bojsten tills Wal-Mart kom som en räddande ängel och fick de amerikanska investerarna på gott humör i inledningen.
Totalt var det 265 aktier som steg och 140 aktier som backade igår. 61 aktier slutade på samma nivå som i onsdags. Keynote Media group steg hela 80 procent, men frimärksaktier skall vi akta oss för.
Bästa bransch blev råvaror där Boliden steg hela 5,6 procent till 80 kronor. Lundin Mining steg 2,8 procent till 26,10. SCA, SSAB och Holmen agerade draglog i sektorn.
Verkstad gick oxå starkt med Sandvik och Volvo som draglok i indexet. Sandvik steg 4,7 procent till 72,50. Volvo var lite måttligare med en uppgång på 1,2 procent. Atlas Copco på tredje plats hade en bra dag och avancerade 4,1 procent till 88,75 kronor.
Finans var tredje bästa bransch och även den gick betydligt bättre än börsen som helhet. Det var bara Handelsbanken som inte steg av bankerna, i övrigt var det stadiga uppgångar med bra volymer.
Det krävs inte så höga studieskulder för att räkna ut att kontradefensiva läkemedel blev sämsta bransch en stark börsdag som torsdagen.
Igår var det en fantastisk tradingdag som följde skolboken perfekt, det blir nog inte mycket bättre än så. Jag kom in lite sent efter ett trevligt telefonsamtal men lyckades vara med ända tills 14.25 då jag kom ur nästan på dagshögsta, jag gamblar aldrig och sitter i position när det kommer statistik från USA, igår var jag gladare än vanligt för det… Tyvärr tyckte jag klimatet bröt igenom för sent med avtagande momentum för att vara med på uppgången efter USA:s öppnande, men jag var ändå otroligt nöjd med dagen. Det är alltid lika skoj att se hur väl modellen fungerar och hur skönt det är att inte chansa. Hur kul hade det varit att sitta i köp när statistiken kom…
OMXS30 var uppe och tangerade årshögsta efter att nivån runt 880 passerades. Indexet befinner sig fortfarande inom kanalen 850-900 och så länge dessa begränsningar inte passeras är det mest gissningar och sannolikheter som gäller. Det troligaste är att kurserna kommer att pendla i detta område och ”samla kraft” för en attack mot motståndet 900, vilket är det troligaste scenariot eftersom primärtrenden nu är uppåt. Det är dock viktigt att i dessa konsolideringsperioder hålla koll på både de primära stöd- och mostsånden (850 och 900) som de mindre starka nivåerna med stöd vid 886, 872 och 860. På uppsidan är det bara 892-894 och 898-900 som tar emot, men de är desto starkare. Indexet befinner i den nedre delen av en starkt stigande trendkanal, vilket innebär att vi troligen snart kommer att få se fler försök att bryta igenom motståndsområdet kring 900. Gummisnodden är ganska hårt spänd vilket talar för ytterligare korta rekyler nedåt. Divergensen mellan histogrammet och kursutvecklingen talar oxå för att vi närmar oss en vändning. Sammanfattningsvis kan man säga att det är svårbedömt. Tekniskt talar mer för fortsatt upp- än nedgång. Momentumindikatorerna börjar däremot att hinta om att det kan bära av ned mot i första hand 850. Snart vet vi vilket det blev…
Nibe redovisar idag ett bättre resultat än förväntat för Q2. Resultat före skatt blev 93,6 miljoner mot förväntade 86,8 miljoner kronor, vilket var 8 procent bättre än förväntat.
Klockan 11.00 kommer det statistik över konsumentpriserna i EMU.
I eftermiddag gäller det som vanligt att hålla koll på USA-statistiken.
– 14.30 KPI juli
– 15.15 Industriorder juli
– 16.00 Michiganindex (preliminärt) augusti
Nervositeten stiger i USA där alltfler skriver att en vändning närmar sig, uppgången har enligt många bedömmare varit för snabb och för stor. Momentumindikatorerna tyder definitivt på att vi närmar oss en justering. S&P 500 stängde igår på plus 0,7 procent och 1012 punkter. Nästa motstånd hittar vi runt 1016-1019. Passeras inte detta motstånd ganska snart är det stor risk att många tar det säkra före det osäkra och tar hem sina vinster. Indexet befinner sig mitt en den stigande trendkanalen från mars månad och precis ovanför det tertiära medelvärdet. Primärtrenden har planats ut och divergensen mellan histogrammet och kursstaplarna tyder på att indexet närmar sig en vändning. Statistiken i eftermiddag kommer att styra utvecklingen till största delen. Jag skulle inte våga sitta i positioner över helgen…
S&P 500 terminen har lugnat ner sig efter gårdagens berg- och dalbana. Terminen ligger efter uppgången i USA igår fortfarande klart över stängningen i Stockholm igår. Däremot ser vi tydligt att nedgången tilltar efterhand och nivån är nu lägre än när japanska Nikkei öppnade. Nivån ligger dock en bit högre än vid stockholmsbörsens stängning igår, vilket inledningsvis kan ge en viss uppgång.
Det har varit en händelserik morgon i Asien. Det är en blandad utveckling där Japan, Sydkorea och Australien stiger, men det är fortsatt rejält ostadigt på de kinesiska börserna.
I inledningen steg Nikkei och var upp runt 1 procent, uppgången har dock avtagit och klockan 08.00 ligger indexet och konsoliderar runt 0,8 procent plus på runt 10600 punkter vilket är den högsta noteringen på tio månader. De positiva siffrorna från Wal-Mart bidrog till att stärka börshumöret.
Metallpriserna stiger och drar med sig bland annat Mitsubishi Corp som har mer än en tredjedel av sin försäljning i råvaror.
De stora nedgångarna på de Kinesiska börserna innebär att den senaste veckan är den sämsta på den kinesiska börsen sedan februari i år. Personligen tror jag att den tilltagande osäkerheten kring substansen i den statistik som kommer från kinesiskt håll ifrågasätts från fler och fler håll. Regeringen verkar vara på gång med ytterligare åtstramningar, vilket går stick i stäv mot de positiva tongångar som hördes för bara några veckor sedan.
Även Hong Kong backade i slutetet av handelsdagen.
De ledande indikatorerna klockan 08.30 visar att olje- och guldpriset bara rört sig marginellt sedan igår. Det är lugnt även på valutafronten.
Läs även: USA-statistik dämpade börsfest (DN SvD). Svängigt i Asien (AFV). Börsen pekar upp (AFV). Europa vänder uppåt (DN). Fler order till industrin (SvD). Bättre än väntat för Holmen (SvD). Clas Ohlson upp 20 procent (VA). USA lyfte i elfte timmen (VA). Bolaget som lyfte Wall Street (Affärsvärlden). Börsen nära magisk gräns (Affärsvärlden). Kurslyften som behövs (Affärsvärlden). Kollektivt ansvar som utpressningsmetod (Cornucopia). Obamarama (Cornucopia)